Lisa (19), verpleegkunde student aan het ROC van Flevoland, kreeg in haar 3e leerjaar de kans om voor 5 maanden stage in het buitenland te gaan lopen.
Waarom een stage in het buitenland?
Toen mijn opleiding aanbood om een stage in het buitenland te gaan lopen, wist ik eigenlijk al vrij snel dat dit iets was wat ik graag wilde doen. Het leek mij een ontzettend mooie ervaring om op mijzelf in het buitenland te gaan wonen en daarnaast was het via mijn ROC vrij lastig om een stage plek in het ziekenhuis te bemachtigen. Ik wilde erg graag een stage in het ziekenhuis lopen, dus heb ik besloten om voor een stage in het buitenland te gaan, waar dat wel mogelijk was. Via Dutch Students Abroad kon ik een stage plek krijgen in een verpleeghuis in Spanje of in een ziekenhuis in Berlijn. Omdat het mij juist om de ervaring in een ziekenhuis ging, heb ik voor Berlijn gekozen. Dit heb ik samen gedaan met 3 andere vriendinnen / studie genoten.
DSA heeft deze stageplek voor ons geregeld. Hierbij kwamen zij met een erg unieke stage plek; een stage in een militair ziekenhuis in het centrum van Berlijn. Vanuit het ziekenhuis kregen wij te horen op welke afdeling wij zouden komen. Hierin hebben wij geen keuze gehad. Echter, toen ik aan gaf liever op een andere afdeling te komen was dit geen probleem en werd ik op de afdeling vaatchirurgie geplaatst. Dat leek mij erg interessant, dus daar was ik erg blij mee.
Huisvesting
DSA biedt in Berlijn geen huisvesting aan, waardoor wij deze zelf hebben moeten zoeken. Hier zijn wij ongeveer 3 maanden van te voren mee begonnen, maar het was erg lastig iets te vinden. DSA heeft een lijst aan websites om een huisvesting te zoeken. Wij hebben uiteindelijk 3 weken voor vertrek een appartement gevonden waar wij met z’n 4en zijn gaan wonen.
De stage
Toen eindelijk alles rond was, kon begin februari 2022 ons avontuur beginnen. De eerste 2 weken hebben wij Duitse les gehad. Dit is geregeld door DSA. Hierna kon eindelijk onze stage in het ziekenhuis beginnen.
De eerste stage weken was het even wennen. De verwachtingen vanuit het ziekenhuis lagen erg hoog, wat ook wel te verwachten was, zeker wat betreft de Duitse taal. Ik had gelukkig vrij snel mijn draai gevonden op mijn afdeling en had een ontzettend gezellig team waarin ik werkte.
Mijn afdeling was erg interessant. Vaatchirurgie is een afdeling waar mensen liggen die problemen hebben met hun bloedvaten. Bijvoorbeeld spataderen die verwijderd moesten worden, vernauwing of verstopping van de aderen wat in sommige gevallen heeft geleidt tot amputatie van een lichaamsdeel, diabetische wonden voorbij, etc. Een deel van mijn afdeling bestond uit militairen uit Oekraïne. Deze hadden bijvoorbeeld schotwonden waar ze bij ons aan zijn geopereerd en blijven om te revalideren.
Ook heb ik een bypass operatie in het been bij mogen wonen. Ik heb bij allerlei soorten onderzoeken mee mogen kijken / assisteren. Zoals een echografie waarbij de aderen van iemand die een naald in zijn been had werd bekeken of deze naald (bijna) de ader raakte. Ook heb ik bij een gastroscopie mee mogen kijken, geassisteerd bij het maken van een EEG en bij het maken van een ECG en zo nog veel meer.
Wat een groot verschil is met Nederland, is dat de artsen hier handelingen zoals bloedafname doen in plaats van de verpleegkundige. Als je aangeeft dat je dit graag wilt leren, dan is dit zeker mogelijk en kun je gewoon met de arts mee. Verder kom je aan handelingen van alles tegen. Hechtingen verwijderen, infuus prikken, etc. Helaas is het niet mogelijk om de handelingen in het buitenland af te laten tekenen, maar ik heb wel veel geleerd wat ik mee kan nemen naar mijn volgende stage.
Veel mogelijkheden
Ze willen de stagiaires graag veel leren en laten zien en dat brengt vele mogelijkheden. Ik heb een dienst op urologie mee mogen draaien en ook heb ik een dienst op de spoedeisende hulp mee mogen lopen. Dit was ontzettend leerzaam en ik werd erg goed ontvangen door het team. Ik heb heel mogen doen en geleerd tijdens mijn stage in Berlijn, maar belangrijk is wel dat je zelf veel inzet toont en initiatief neemt. Vraag vooral veel, want je wordt niet snel vanuit hun kant meegenomen. Dit was in het begin nog lastig in verband met de taalbarrière, maar als je laat zien dat je je best doet waarderen ze dit erg en staan ze voor veel dingen open. Ook de patiënten vonden het over het algemeen ook erg leuk dat ik uit Nederland kom.
Terugblik
In deze 5 maanden heb ik ontzettend veel geleerd en ben ik ontzettend gegroeid zowel als verpleegkundige en als persoon. Berlijn is een ontzettend leuke stad waar van alles te beleven is. Naast het werken hebben we veel leuke dingen gedaan, vrienden gemaakt en ervaringen op gedaan. Het is uiteraard niet altijd gemakkelijk geweest, maar als ik er op terug kijk is dit zeker een ervaring die ik nooit meer ga vergeten.