Veelgestelde vragen

Stage

1. Ik wil graag stage lopen via Dutch Students Abroad, hoe doe ik dat?
Ga naar de stagecoördinator op je ROC of Hogeschool en vraag of jouw school al samenwerkt met Dutch Students Abroad. Als dit het geval is, kan jij je via school aanmelden. Doet jouw school dat nog niet, neem dan contact met ons op via deze website of door het aanmeldingsformulier in te vullen.

HBO studenten melden zich eveneens aan door het aanmeldingsformulier in te vullen op de website.
2. Wanneer krijg ik meer te horen over mijn stagebedrijf?
Als al jouw documenten goed gekeurd zijn en wij een oriënterend Skype gesprek met jou gevoerd hebben, sturen wij jouw documenten door naar onze Nederlandse collega’s op locatie. Zij gaan met jouw documenten aan de slag en zullen een passende stage voor je zoeken. Zodra er een match gemaakt is, stellen wij jou voor aan het stagebedrijf. Hierna volgt een skype gesprek met jou en het stagebedrijf. Hebben beide partijen er een goed gevoel over dan word je aangenomen.
3. Krijg ik een stagevergoeding?
Dit verschilt per stagebedrijf en per sector.
Sommige stagebedrijven geven wel een vergoeding per maand, anderen niet. Hiervan word je door ons op de hoogte gesteld.
4. Wat als mijn stageplaats, gedurende de periode, niet voldoet aan mijn verwachtingen?
Ga jij met buikpijn naar je stage of zijn er problemen, dan zullen wij altijd in gesprek gaan met jou en het stagebedrijf om tot een goede oplossing te komen.
5. Wat zijn de werktijden binnen mijn stagebedrijf?
Dit is afhankelijk van de sector waarbinnen je stage gaat lopen. De siësta in Spanje bestaat in die zin niet meer, maar de lunchpauze is wel langer dan wij in Nederland gewend zijn.
6. Wat voor kleding moet ik aan naar mijn stage?
Als jij in contact bent met jouw stagebedrijf zullen ze jou hiervan op de hoogte stellen.
7. Wanneer kan ik de vliegtickets boeken?
Als je stageplaats en de huisvesting zijn geregeld door Dutch Students Abroad kun jij je vliegtickets boeken in overleg met onze Nederlandse collega’s op locatie.
8. Mag ik tijdens mijn stage terug naar huis?
Officieel mag je als student, die een Erasmus beurs ontvangt, niet terug naar Nederland tijdens de stageperiode. In de praktijk zien we echter dat studenten wel naar Nederland teruggaan voor bijvoorbeeld de Kerstvakantie of een familiefeest. Belangrijk dat je dit tijdens je stageperiode bespreekt met je stagebegeleider.
9. Mag ik tijdens mijn stage een weekendje naar een andere stad binnen hetzelfde land?
Ja, dat mag zeker! Deze periode staat naast veel leren op je stageplaats, ook in het teken van de Spaanse en Duitse cultuur leren kennen.
10. Hoeveel dagen heb ik vakantie?
Dit is afhankelijk van de sector en je stagebedrijf en zal je vooraf worden medegedeeld.

Kamers

11. Welke opties zijn er voor kamers?
In Barcelona en Madrid regelt Dutch Students Abroad de huisvesting van de studenten. Je woont in studentenappartementen in de stad. Als je vooraf aangeeft dat je graag met een klasgenoot wilt samenwonen, dan houden wij hier altijd rekening mee.

In Berlijn regelt de student altijd zelf zijn huisvesting en aankomst. Wij versturen een documenten met tips en informatie.
12. Wanneer hoor ik welke kamer beschikbaar is?
Nadat jouw stageplaats geregeld is, is de tweede stap het organiseren van de huisvesting . Onze collega’s op locatie gaan kijken naar jouw wensen en behoeften en zullen vervolgens een passend voorstel doen.
13. Hoe betaal ik maandelijks mijn huur?
Sommige huiseigenaren willen dit contant, andere via internetbankieren. Dit staat vermeld in een contract dat je bij aankomst zal ondertekenen. Je zal hier vooraf over geïnformeerd worden door Dutch Students Abroad.
14. Wat is de borg en wanneer krijg ik de borg weer terug?
De borg van jouw huisvesting staat meestal gelijk aan 1 maand huur. Dus: is jouw huur €450 per maand, dan is jouw borg ook €450. Laat je je kamer en de gedeelde woonruimtes netjes achter en zijn er geen beschadigingen, dan ontvang je jouw borg bij de check-out of via een overboeking.
15. Met hoeveel personen mag je in 1 huis?
Er is een maximum van 3 tot 4 klasgenoten per studentenappartement.
16. Bij aankomst ontdek ik schade in het huis, wat moet ik doen?
Informeer Dutch Students Abroad en maak van foto’s van de schade.
17. Mag ik bezoek ontvangen in mijn huis?
Dit moet altijd in overleg met de huiseigenaar en overige medebewoners. Meestal staan er in het huurcontract ook de voorwaarden voor het ontvangen van bezoekers.
18. Wat moet ik meenemen naar het appartement?
Per appartement geeft Dutch Students Abroad door wat je mee moet nemen. De studentenappartementen in Barcelona en Madrid zijn grotendeels volledig ingericht.

Taallessen

19. Hoeveel uur heb ik taallessen?
Vrijwel alle studenten starten met 2 weken taalles, totaal 20 uur per week, voorafgaand aan de stageperiode. In Mallorca wordt er een super intensieve week georganiseerd van 5 dagen, 40 uur. Daarnaast is het ook mogelijk om in de avonduren taallessen te volgen.
20. Hoe zijn de taallessen ingedeeld?
De taallessen zijn gericht op conversatie en worden in groepjes verzorgd. Doel van deze lessen is dat je een goede basis Spaans of Duits ontwikkelt. Wij organiseren ook taallessen die gericht zijn op de uitvoering van je stage.

Vervoer

21. Mag ik rijden in het buitenland?
Voor het besturen van een auto geldt in de meeste Europese landen een minimumleeftijd van 18 jaar. Als je een auto wilt huren in het buitenland, kan het echter voorkomen dat je ouder moet zijn. In de meeste gevallen ligt de leeftijdsgrens bij verhuurbedrijven tussen de 20 en 23 jaar.
22. Hoe werkt het OV in het buitenland?
In Berlijn, Madrid en Barcelona is er een goed metro, bus en treinnetwerk. In het begin is het altijd even puzzelen, maar na een paar dagen ken je alles uit je hoofd. Er zijn verschillende apps of mappen die je hierin kunnen begeleiden.

Financiën

23. Kan ik met mijn Nederlandse bankpas pinnen in het buitenland?
Met een wereldpas (maestro)kun je in elk EU-land pinnen, wel is er een maximaal bedrag per dag aan verbonden. Kijk dit dus van te voren goed na bij je eigen bank.
24. Hoe zit het met de verzekering als ik in het buitenland ben?
Het is belangrijk dat elke student een Europese zorgpas heeft. Deze kun je aanvragen via je eigen zorgverzekering. Deze Health Insurance Pass is gratis en heeft iedere student bij zich voor vertrek.

Via je opleiding ben je meestal verzekerd tijdens je stage. Vraag dit goed na op school en sluit indien nodig een extra studentenverzekering af.
25. Waar heb ik recht op als student?
Als student heb je in ieder geval recht op een uitwonende basisbeurs en een OV vergoeding. De bedragen per 2016 zijn voor een MBO student € 370,00 per maand. Daarnaast kan je bij je opleiding de Erasmusbeurs aanvragen.

Gemiddeld ontvangt een MBO student €300,00-€400,00 per maand van de Erasmusbeurs.

Wat te doen bij problemen?

26. Ik ben mijn sleutels, ID, paspoort of rijbewijs verloren. Wat moet ik doen?
Wij hebben een studentenmap gemaakt per locatie, hier staat in wat je moet doen als dit voorvalt.
27. Wat als ik heimwee krijg?
Mis je thuis en/of zijn er problemen? Neem dan contact op met Dutch Students Abroad. Wij zullen samen met jou op zoek gaan naar een goede oplossing.
× Kan ik je helpen? Available from 08:00 to 18:00